Drinktips
Här har vi samlat ett antal recept till dig som vill göra goda drinkar av vin.
Trevligt att kunna använda vin till drinkar.
Ännu bättre när man har gjort sitt vin alldeles själv till en låg kostnad.
Med Rulles vinsatser gör du eget vin från 7 kronor flaskan.
Tips brygg Rulles 7 Dagarsvin
Blanda 2 dl vitvin med 3 dl cider, (Stockmos extra fin alkoholfri har bra smak och arom samt ett stort sortiment att välja på)
och du har en halv liter Starkcider som kostar 16.00 ( på systembolaget), din kostnad 4.50.
I samtliga recept:
Kan man byta ut pommac mot Champis, Trocadero, eller fruktchampagne.
Likaså kan man byta ut Sockerdricka mot Fruktsoda , Sprite. Loka , Vichyvatten.
Använder man vichyvatten eller Loka får man en torrare drink.
Man kan även göra en sockerlag, och ersätta sockret med,
vilket gör att det löser sig lättare när du gör recepten nedan.
Sockerlag
680 gram socker fyll på med vatten tills det väger 1 kilo tillsammans med vattnet
värm upp vatten och sockret låt kallna häll upp i en lämplig flaska.
Sangria 4-6 drinkar
1 apelsin
1 citron
1/2 dl socker (1dl sockerlag)
1 flaska rödvin (75cl)
1/2 dl konjak (1 tsk konjaksessens)
1 flaska Sockerdricka 33cl
Skölj frukten skiva den tunt blanda alla ingredienser, låt det gärna safta ihop några timmar.
Tillsätt sockerdrickan.
Rulles Spritzer 2 drinkar
1 dl vitt vin
1 flaska sockerdricka
2-3 isbitar
Servera i ölglas, kallas även dagens på krogen.
Rulles Gluhewine 4-6 personer
1 flaska Rödvin (75cl)
1 dl socker ( sockerlag 2dl)
1 citron
1 kanelstång
Blanda ingredienserna i en kastrull värm upp men låt det inte koka, servera i muggar.
Rulles Punsch 2 drinkar
1 1/2 dl vitt vin
1 dl apelsinsaft
1 flaska sockerdricka (33cl)
Citronjuice
2-3 isbitar
Blanda i stort ölglas fyll upp med sockerdricka, stänk i citronjuice efter smak.
Rulles Kir 2 drinkar
2 dl vitt vin
1/2 dl svart vinbärs saft
sockerdricka
2 isbitar
Blanda enligt ovan tillsätt sockerdricka efter smak.
Rulles persike bål 5-6 drinkar
1 burk konserverade persikor 300 gram
1 dl socker (2dl Sockerlag)
1 flaska Mosel vin (75cl)
2 flaskor pommac (2x33cl)
4-8 isbitar
Skär persikorna i bitar blanda i sockret i lagen från persikorna, blanda i vinet
låt blandningen stå i minst en timme innan du blandar i läsken och isen.
Rulles röda 4 drinkar
1 dl apelsinjuice
1 dl citronjuice
1 flaska rödvin (75cl)
2 flaskor pommac (2x33cl)
4 isbitar
Blanda Juicen med rödvinet i en kanna rör om, häll upp i rödvinsglas till hälften fyll upp med
väl kyld Pommac.
Rulles Nyårsbål 3-4 drinkar
350 gram socker
2.5 dl vatten
1/2 dl apelsinjuice
2-3 matskedar citronjuice
1 flaska rödvin (75cl)
1/2 flaska vitt vin (37,5cl)
2.5 dl Rom (2 matskedar Romessens)
Häll socker och vatten i en kastrull koka upp, låt det svalna ned till under 70 grader
tillsätt juice vin rom, serveras i muggar varmt.
Rulles Vita bål 4-5 drinkar
300 gram Jordgubbar
1/2 dl socker (1dl sockerlag)
2-3 matskedar citronjuice
1 flaska piesporter (75cl)
1/2 flaska Moselvin
1 flaska Pommac (33cl)
5-10 isbitar
Blanda samtliga ingredienser i en bålskål
låt det dra i 1 timme tillsätt, pommac och is innan serveringen.
Rolles drink 2 drinkar
2 dl vitt vin
1 dl blandsaft Hallon
1 flaska Sockerdricka
2 isbitar
Blanda ihop tillsätt sockerdricka.
Ekerö bål 4-6 personer
3 dl vispgrädde
1 dl Floor socker
1 flaska moselvin
2 matskedar citronjuice
Kyl vinet ordentligt, blanda grädde och socker i en skål inte för hårt,
blanda i vin och citronsaft och blanda försiktigt servera omedelbart.
Rulles pub drink 2 drinkar
1 flaska Vitt vin (75cl)
1 flaska ljust öl (33cl)
100 gram Hallon
1 matsked socker (2 matskedar Sockerlag)
Dela hallonen i halvor häll strösockret över,
blanda i vinet låt stå i 1 timme tillsätt ölen och servera.
Rulles Cooler 2-4 drinkar
1 dl Socker (2dl sockerlag)
2-3 matskedar Citronjuice
1 flaska Rödvin (75cl)
läskedryck Pommac eller Champis
2-4 isbitar
Blanda samtliga ingredienser, häll upp i glas fyll upp med Pommac.
Rulles Sommar bål 8-12 drinkar
1 flaska Rödvin
1 flaska Vitt vin
2 dl socker (4dl sockerlag)
500 gram frukt och bär ( här tar du vad du har, på sommaren ut och plocka,
vintern kolla vad du har i fruktskålen hemma)
1.5 liter Sockerdricka
Blanda vin socker frukt, låt det safta ihop under någon timme,
blanda i läsken innan servering.
Calimuocho (populärt i Spanien)
50% Rödvin
50% Coca Cola
I Spanien så blandar man gärna denna drink med någon typ av koncentrerad juice såsom
Jordgubb, Hallon eller Svartvinbär. Smaka detta.
Spritfrappe
5 dl vatten
2 påsar svartvinbärs te
1/2 dl socker
2 dl apelsinjuicekoncentrat
2 dl ananas eller nektarkoncentrat
75 cl vodka
Koka upp vatten tillsätt tepåsarna låt dessa dra ur ordentligt tillsätt sockret låt svalna.
Blanda i den koncentrerade juicen bägge burkarna samt 75 cl vodka
vispa ihop ingredienserna häll upp det i en box placera i frysen tills den är stel.
Skopa upp i drinkglas häll på sockerdricka .
Jelly Shots
Har du hört talas om det ?
Tänk dig att kunna äta drinken, eller att bita av snapsen.
Detta har varit populärt i USA nedan är grundreceptet.
Jelly
Liten omgång Stor omgång
3 gelatinblad 9 gelatinblad
20 cl sprit 60 cl sprit
2 msk vatten 6 msk vatten
Blötlägg gelatinbladen i vatten tills de blir mjuka.
Krama ur dom och lägg dom i en kastrull, med vattnet,
(2 msk) smält dom på svag värme.
När blandningen svalnat något, blanda med spriten,
häll upp i glas. Låt det stå kallt en timme.
Servera med sked, och käka snaps.
Detta är grundreceptet, du skall ju givetvis
använda någon spritsort som du gjort själv,
här är det bara att välja i hela sortimentet
av essenser från Rulles.
Tänk dig en flädergele eller en romgele,
ja vad du vill utav alla sorter, du kan även göra
fler sorter i samma glas, men låt den första som
du häller i stelna till innan du häller på nästa.
Gör du en Citronvodka jelly kan du fylla halva glaset,
låta det stelna till, fylla på med bitar av citron och
fyll på med mera jelly, tänk dig vilken tjusig ätbar jelly snaps.
Eller varför inte prova med en likör-jelly
till kaffet, bara att välja i Rulles likörsortiment.
Cider på Rulles 7 Dagarsvin liten vinsats med sockertillsats
Cider Engelsk typ Stowford press eller Strongbow,
1.
I en väl rengjord damejeanne eller jäshink löses 1-1.5 kg
socker i 8 liter varmt kranvatten . häll i fruktsaften och fyll
på med 10 liter kallt vatten – skaka om noga .
temperaturen bör nu vara 25 – 30 grader. Tillsätt jästen –
påse 1 , låt stå 10 minuter skaka sen om ordentligt.
Sätt på jäsrör och låt stå i jämn temperatur, inte under 20
grader.
2.
Jäsningen tar 2 – 3 dagar, sedan slutar det bubbla ur jäs-
röret, Cidern börjar klarna vid ytan och smakar inte längre
sött . detta gäller vid ovan angivna temperaturer. Är de
lägre tar jäsningen längre tid.
O.B.S. uteslut jässtopp påse 2 använd den inte, för då går
det inte att efterjäsa i flaska, för att bilda kolsyra.
Skaka ur kolsyran. Skaka flera gånger med 15 – 30 minu-
ters mellanrum. Tillsätt klarning – påse 3 och skaka om.
tillsätt klarning – påse 4 Skaka om noga igen och ställ
Cidern på ett bord . Klarningen tar 6 – 8 dagar.
3.
Tappa upp cidern på väl rengjorda flaskor, som tål tryck.
ölflaskor eller Pet flaskor för läsk och cider, återförslutningsbara.
Se till att hävertens nederdel i damejeannen är stilla så att
inte bottensatsen rörs upp.
Tillsätt 1 gram socker per deciliter Cider,
ex, vis 1.5 liter cider 15 gram socker, tillsätter man för
mycket socker i flaskorna kan dessa explodera.
Förslut dina Ciderflaskor väl, och låt dom efterjäsa på flaska
i 2-3 veckor, är det PET flaskor kan du känna på dom,
om dom är hårda, samt se om det har bildats en bottensats
i varje flaska.
En lagringstid på 1 – 2 månader i rumstemperatur för-
bättrar smaken minst 100%, därefter bör Cidern lagras
svalt, gärna i kylskåp för maximal hållbarhet
Rulles/upa.
Rulles Chianti – röd – BÄST I TEST DN 25/6 -93