Så här gör du Röd 2 veckors vin 30 flaskor.
Detta behöver du för att göra Rulles 2 veckors vin , jäskärl+omtappningskärl 25-30 liter.
hävert, jäsrör, 2 veckors vinsats, varmt+kallt kranvatten.
Så här gör du 2 veckors vin Röd.
Fyll på med 10 liter kallt kranvatten.
Skaka om noga
Temperaturen bör nu vara 25-30 grader.
låt stå 10 minuter och skaka om ordentligt
Sätt på jäsrör (fylles till hälften med vatten)
Nu ska vinsatsen stå och jäsa i jämn temperatur ej under 20 grader.
Jäsningen tar c:a 10 dagar sedan det slutat bubbla i jäsröret,vinet börjar klarna vid ytan och
smakar inte längre sött, provar du med en jäsningsmätare ska den visa -(minus) 5 öchsle.
Kontrollera alltid att vinet är utjäst innan du stoppar jäsningen.
Tappa om vinet till ett rent kärl .
och skaka er kolsyran ur vinet. Skaka flera gånger med 15-30 minuters mellanrum.
Röd 2 veckors vin klarnar av sig självt.
Låt vinet stå 3-4 dagar eller tills det har klarnat helt.
Tappa upp vinet på väl rengjorda flaskor. Se till att hävertens
nederdel i damejeannen är stilla under
omtappningen så att inte bottensatsen rörs upp.
Söta upp vinet med 5-10 gram socker per flaska, eller efter smak, om du tycker det är för syrligt.
Tänk på att syrligheten minskar med lagring. Tillsätt inte för mycket socker.
Vinet är nu färdigt att avnjutas gärna kylt till 15-20 grader.
En lagringstid på 1-2 månader förbättrar dock smaken minst 100 %.