Så här gör du Röd 2 veckors vin 30 flaskor.

2v komp  bru7

Detta behöver du för att göra Rulles 2 veckors vin ,  jäskärl+omtappningskärl 25-30 liter.

hävert, jäsrör, 2 veckors  vinsats, varmt+kallt kranvatten.

Så här gör du  2 veckors vin Röd.

DSC_0099  Blanda druvsaften ( 5 liter )

varmvatten 20150914med 8 liter varmt kranvatten

DSC_0101i en väl rengjord dammejeanne

kallvatten20140914Fyll på med 10 liter kallt kranvatten.

Skaka om noga

Temperaturen bör nu vara 25-30 grader.

DSC_0103 Tillsätt vinjästen påse 1

låt stå 10 minuter och skaka om ordentligt

DSC_0102 Sätt på jäsrör (fylles till hälften med vatten)

Nu ska vinsatsen stå och jäsa i jämn temperatur ej under 20 grader.

Jäsningen tar c:a 10 dagar sedan det slutat bubbla i jäsröret,vinet börjar klarna vid ytan och

smakar inte längre sött, provar du med en jäsningsmätare ska den visa -(minus) 5 öchsle.

Kontrollera alltid att vinet är utjäst innan du stoppar jäsningen.

DSC_0106 Tappa om vinet till ett rent kärl .

2 jässtopp 20140914  Tillsätt jässtopp påse 2

och skaka er kolsyran ur vinet. Skaka flera gånger med 15-30 minuters mellanrum.

Röd 2 veckors vin klarnar av sig självt.

Låt vinet stå 3-4 dagar eller tills det har klarnat helt.

Tappa upp vinet på väl rengjorda flaskor. Se till att hävertens

hävert botten 20150915 nederdel i damejeannen är stilla under

omtappningen så att inte bottensatsen rörs upp.

Söta upp vinet med 5-10 gram socker per flaska, eller efter smak, om du tycker det är för syrligt.

Tänk på att syrligheten minskar med lagring. Tillsätt inte för mycket socker.

vinglas1Vinet är nu färdigt att avnjutas gärna kylt till 15-20 grader.

En lagringstid på 1-2 månader förbättrar dock smaken minst 100 %.