Så här gör du 7-dagars vin 28 flaskor .

Rulles 7-dagars vin, Röd, Vit , Riesling, Mosel, Piesporter, Chardonnay, Libfrau, Rose.

detta1 bru2

Det här behöver du för att göra Rulles  7- dagarsvin jäskärl  25-30 liter, hävert,

jäsrör, en  7- dagars vinsats 1 liter koncentrat, 3,5 kg socker (4 kg till Rött )varmt+kallt kranvatten.

1.

I en väl rengjord

 

hink 20150914damejeanne eller jäshink ,

sockerlöses 3,5 kg socker(4 kg till rödvin)

varmvatten 20150914 i 8 liter varmt kranvatten .

 

tetra1.0 20150914häll i fruktsaften och fyll på med

kallvatten2014091410 liter kallt vatten.

 

A näring 20150914 Tillsätt jästnärsalt, påse A – skaka om noga .

Temperaturen bör nu vara 25 – 30 grader.

7d jäst 20150914Tillsätt jästen -påse 1 , låt stå 10 minuter

skaka sen om ordentligt.

sätt på jäsrör 20150914 Sätt på jäsrör (fylles till hälften med vatten)

och låt stå i jämn temperatur, inte under 20 grader.

2.

Jäsningen tar 3 – 4 dagar, sedan slutar det bubbla ur jäsröret, vinet börjar klarna vid ytan och smakar inte längre sött.

Detta gäller vid ovan angivna temperaturer. Är de lägre tar jäsningen längre tid.

(viktigt att vinet är utjäst innan du tillsätter jässtopp  är du osäker vänta någon dag)

2 jässtopp 20140914 Tillsätt jässtopp – påse 2

och skaka ur kolsyran.

Skaka flera gånger med 15 – 30 minuters mellanrum.

3 klarning 20140914 Tillsätt klarning – påse 3 och skaka om.
4 cchetin 20150914 Tillsätt klarning – påse 4 skaka om .

( samt essenspåsen märkt med namnet på sorten du gör ej vit-ej rödvin,se nedan).

Skaka om noga igen och ställ vinet på ett bord .

Klarningen tar 3 – 4 dagar.

För rödvin görs nu en omtappning.
Tappa först om 5 liter,tillsätt rödvinsfärg och skaka om.

Tappa över resten av vinet och skaka.

3.

Tappa upp vinet på väl rengjorda flaskor.

hävert botten 20150915 Se till att hävertens nederdel i damejeannen är stilla så att inte bottensatsen rörs upp.

Tillsätt 5-30 gram socker per 75 cl flaska.(Smaka först kanske har tillräcklig sötma)

Korka igen och låt stå tills sockret smält .

Skaka sedan om flaskorna så att innehållet blir ordentligt blandat.

vitt vin Vinet är nu färdigt att avnjutas vinglas1

Gärna kylt till 10 – 15 grader.Smaken blir bara bättre med tiden.

En lagringstid på 1 – 2 månader i rumstemperatur förbättrar smaken minst 100%.

Därefter bör vinet lagra svalt och mörkt gärna i kylskåp för maximal hållbarhet.

Här kan du beställa rulles 7-dagars vin 28 flaskor