Så här gör du 7-dagars vin 28 flaskor .
Rulles 7-dagars vin, Röd, Vit , Riesling, Mosel, Piesporter, Chardonnay, Libfrau, Rose.
Det här behöver du för att göra Rulles 7- dagarsvin jäskärl 25-30 liter, hävert,
jäsrör, en 7- dagars vinsats 1 liter koncentrat, 3,5 kg socker (4 kg till Rött )varmt+kallt kranvatten.
1.
I en väl rengjord
löses 3,5 kg socker(4 kg till rödvin)
häll i fruktsaften och fyll på med
Tillsätt jästnärsalt, påse A – skaka om noga .
Temperaturen bör nu vara 25 – 30 grader.
Tillsätt jästen -påse 1 , låt stå 10 minuter
skaka sen om ordentligt.
Sätt på jäsrör (fylles till hälften med vatten)
och låt stå i jämn temperatur, inte under 20 grader.
2.
Jäsningen tar 3 – 4 dagar, sedan slutar det bubbla ur jäsröret, vinet börjar klarna vid ytan och smakar inte längre sött.
Detta gäller vid ovan angivna temperaturer. Är de lägre tar jäsningen längre tid.
(viktigt att vinet är utjäst innan du tillsätter jässtopp är du osäker vänta någon dag)
och skaka ur kolsyran.
Skaka flera gånger med 15 – 30 minuters mellanrum.
Tillsätt klarning – påse 3 och skaka om.
Tillsätt klarning – påse 4 skaka om .
( samt essenspåsen märkt med namnet på sorten du gör ej vit-ej rödvin,se nedan).
Skaka om noga igen och ställ vinet på ett bord .
Klarningen tar 3 – 4 dagar.
För rödvin görs nu en omtappning.
Tappa först om 5 liter,tillsätt rödvinsfärg och skaka om.
Tappa över resten av vinet och skaka.
3.
Tappa upp vinet på väl rengjorda flaskor.
Se till att hävertens nederdel i damejeannen är stilla så att inte bottensatsen rörs upp.
Tillsätt 5-30 gram socker per 75 cl flaska.(Smaka först kanske har tillräcklig sötma)
Korka igen och låt stå tills sockret smält .
Skaka sedan om flaskorna så att innehållet blir ordentligt blandat.
Vinet är nu färdigt att avnjutas
Gärna kylt till 10 – 15 grader.Smaken blir bara bättre med tiden.
En lagringstid på 1 – 2 månader i rumstemperatur förbättrar smaken minst 100%.
Därefter bör vinet lagra svalt och mörkt gärna i kylskåp för maximal hållbarhet.