Råd & tips
1.
Var noga med att rengöra jäskärlet och alla tillbehör, särskilt jäskärl,
flaskor och ev kapsyler som stått fuktigt eller med vatten i en längre tid,
Använd glasrens , målarsoda, eller
lös en tablett i 3 dl varmt vatten gno runt överallt med en diskborste
skölj noga med vatten.
Använd inte flytande diskmedel.
Med noggran rengöring slipper du vildjäsning.
Även med de bästa råvaror blir vinet sämre om det infekteras.
2.
Ren jäsning ger ren smak.
Druvsaften skall hålla c:a 82 öchsle efter utblandning med vatten, men
före jäsning (kan kontrolleras med jäsningsmätare.)
Om inte är den inte tillräckligt omblandad alternativt har för mycket vatten tillsats.
3.
Det kan ta upp till 1 – 2 dagar innan jäsningen blir märkbar beroende på vattenkvaliteten mm.
Det är viktigt att druvsaften inte har för låg temperatur i starten – Följ receptet.
Skaka gärna om några gånger dagligen de första dagarna så underlättas jäsningen,
men se upp så det inte skummar över. Om inget bubblande märks i järöret inom
2 dagar bör du kontrollera att inte jäskärlet läcker vid jäslock/jäsrör.
Att jäsning pågår syns på skummet som bildas på mustens yta, det hörs på
det brusande ljudet. Mäter man öchsletalet med några dagars mellanrum sjunker mätaren allt
djupare = lägre öchsletal.
4.
Det är viktigt att skaka ur kolsyran ur det färdigjästa vinet.
Så länge det innehåller kolsyra klarnar det sämre och får en bismak av jäst.
En del vinsatser ska omtappas då passar en 25L dunk bra lätt att skaka ur kolsyran med
låt dunken stå kvar på golvet med åtdragen kapsyl skaka åt sidorna tills dunken sväller upp
ställ dunken rakt öppna kapsylen försiktigt så kolsyran släpps ut,upprepa tills kolsyran är borta.
Vinet får normalt en alkoholhalt på 11.5%.
Vill du ha en högre styrka kan du tillsätta 1/2 kg socker
under punkt 1 (Lös sockret i varmvattnet).
Alkoholhalten ökar då till c:a 13 % men notera att jäsningen tar längre tid
och att vinet kan bli litet sött.
5
Med jäsningsmätarens hjälp kan man beräkna alkoholhalten enligt följande:
Startvärde (normalt 82,högre om socker tillsats) minus slutvärde
(normalt -4) dividerat med 7.5=86/7,5=11,47
Var försiktig med eftersötning smaka först!
Noggran rengöring av all utrustning, hjälper dig att nå bästa resultat när du brygger ditt eget vin eller öl.